L4 Muovituotteen valmistus

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto
muovi- ja kumituotevalmistaja

Riveria

Yleiskuvaus

Muovituotevalmistajat valmistavat erilaisia muovituotteita, jotka vaihtelevat elintarvikepakkauksista ajoneuvojen osiin. Työtehtäviä muoviteollisuuden tuotantolaitoksissa ovat mm. koneiden käyttö, automatisoitujen prosessien valvonta, laadunvalvonta ja huoltotyöt. Muovituotevalmistajat työskentelevät muoviteollisuuden tuotantolaitoksissa, jotka valmistavat erilaisia muovituotteita, esimerkiksi muovikalvoja, elintarvikepakkauksia, rakentamisen muovituotteita, elektroniikkateollisuuden ja koneteollisuuden komponentteja, ajoneuvojen osia, sairaalatarvikkeita sekä kotitalouksien monia muovituotteita. Muovialan asiakkaita ovat mm. pakkaus-, rakennus-, ajoneuvo- ja elektroniikkateollisuus sekä kotitaloudet. Muovituotteita valmistetaan useilla eri menetelmillä kuten ruiskuvalu, puhallusmuovaus, lämpömuovaus ja rotaatiovalu. Muovituotteita valmistetaan myös mekaanisesti työstämällä.

Osaamisvaatimukset

Muovituotevalmistajan ammatissa tarvitaan mm. kädentaitoja, tekniikan hallintaa, huolellisuutta, oma-aloitteisuutta ja yhteistyötaitoja. Työ on pitkälle automatisoitua, jolloin työssä korostuvat koneiden ohjelmointi sekä valvonta-, asennus- ja säätötehtävät.

Petoranneke – tule kokoamaan omasi Muovituotteen valmistuksen lajialueelle!

Tuotteen muotoilusuunnittelu

Total Desing Oy:n muotoilija Heikki Koivurovan ajatusten pohjalta muotoutui ajatus ”festarirannekkeesta”. Ajatuksena oli mm. muovituotteen kierrätettävyys, ekoloogisuus ja petokeskustelut Itä-Suomessa.

Muotin valmistus

Vesuto Oy valmisti työkalun, jolla voidaan ruiskuvalutekniikalla valmistaa rannekkeen laattaosia. Phillips Medisize Oy kustansi työkaluun hankitut materiaalit ja osat.

Materiaalitoimittaja

Plasthill Oy ja Kareline lahjoittivat Pohjois-Karjalassa kehitettyä ja valmistettua luonnonkuitukomposiittia. Kareline® PLMS pohjautuu täydellisesti, 100% biohajoavaan PLA-matriisiin.

Ruiskuvalukoneyhteistyö

Thermo Fisher Scientific Oy tuo Taitaja2019 -tapahtumaan ruiskuvalukoneen oheislaitteineen. Muovisola Oy tuo tapahtumaan lasermerkkauslaitteen, jolla laattaan merkataan suurpetojemme jäljet.

Frisbeegolfkiekko

Taitaja2019 -tapahtumassa valmistetaan frisbeegolfkiekkoja, joiden toteutuksessa merkittävänä toimijana mukana on ollut Muottituote Group Oy.

Lajivastaava

Janne Lukkarinen
janne.lukkarinen@riveria.fi
050 354 5189