307 Vaatteenvalmistus

Semifinaali Finaali Tulokset

Tekstiili- ja muotialan perustutkinto
ompelija, vaatturi, mittatilausompelija

Taitaja2019 Joensuu, 307 Vaatteenvalmistus
Kuva: Antti Varonen

Yleiskuvaus kilpailulajista

Vaatteenvalmistusalan työssä tarvitaan kädentaitoja, hahmottamiskykyä, oma-aloitteisuutta, loogista ajattelukykyä ja vuorovaikutustaitoja. Vaatteiden kokonaisvaltaisessa valmistamisessa on tärkeää tuotteiden käyttökelpoisuus ja korkea laatu sekä herkkää värien, muotojen, tyylien ja trendien tuntemusta. Lajin kilpailutehtävissä painottuu vaatteen valmistusprosessi.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Kilpailija osaa kaavoittaa, leikata ja valmistaa tuotteita työohjeiden mukaisesti. Hän osaa suunnitella, muotoilla ja sovittaa tehtävänmukaisia tuotteita tai tuotteiden osia. Hän osaa myös toimia taloudellisesti ja viimeistellä tuotteet luovutuskuntoon sekä palvella asiakasta asiantuntevasti. Kilpailija tuntee alan perusmateriaalit ja tarvikkeet sekä niiden asettamat vaatimukset tuotantoprosessin eri vaiheissa.

Kilpailija osaa käyttää alan yleisimpiä koneita ja laitteita turvallisesti ja tehokkaasti. Hän noudattaa ergonomian ja työturvallisuuden vaatimuksia huomioiden työskentelyssään yrittäjyyden, kestävän kehityksen ja työhyvinvoinnin periaatteet.

Kilpailutehtävien vaativuustaso perustuu tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon kiitettävään osaamistasoon.

Tutkintojen nimet, osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat tällä sivulla uusien tutkinnonperusteiden mukaisia (1.8.2018). Osaamisvaatimukset ja lajitehtävät ovat aikaisempien tutkinnonperusteiden mukaisia. Lisätietoja lajivastaavilta.


Taitaja-kilpailu mahdollistaa kilpailijoiden osaamisen kehittymisen ja osaamisen näyttämisen. Kilpailun aikana lajituomarit antavat kilpailijalle palautetta ja suorittavat tehtävien arviointia. Kilpailun aikana tuotetut esitykset ja ideat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä saa joko sellaisenaan tai edelleen kehitettynä henkilö tai yritys ottaa käyttöön. Taitaja2019 -tapahtuma on semifinaaleista finaaliin pääosin julkisin varoin kustannettua ja sen aikana tuotetut materiaalit ovat  avoimesti käytettävissä ilman erilliskorvauksia.


Lajivastaavat

Taitaja2019 Joensuu, 307 Vaatteenvalmistus, lajivastaava Jaana VanhanenJaana Vanhanen
jaana.vanhanen@riveria.fi
050 512 9065

 

 

 

Marja Ilonen
marja.ilonen@riveria.fi
050 410 9611

 

 

 

Lajin päätuomari

Katja Anttila, Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Lajiohjausryhmä

  • Katja Anttila, Stadin ammatti- ja aikuisopisto
  • Anne Hynynen, Ateljee Anne Hynynen
  • Marja Ilonen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
  • Päivi Kankaanpää, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
  • Heli Mäkinen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Tarja Mäntynen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Pirjo Rosqvist, Teollisuusliitto ry
  • Jaana Vanhanen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria

Semifinaali Finaali Tulokset