313 Taloushallinto

Semifinaali Finaali Tulokset

Liiketoiminnan perustutkinto
merkonomi

Taitaja2019 Joensuu, 313 Taloushallinto
Kuva: Antti Varonen

Osallistuminen

Kilpailu on parikilpailu.

Yleiskuvaus

Laji pohjautuu liiketalouden/liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi) kiitettävän tason tavoitteisiin ja arvioinnin kriteereihin.

Taloushallinnon ammattilaisten tehtäviin kuuluvat erilaiset ulkoisen ja sisäisen laskennan tehtävät. Ulkoiseen laskentaan kuuluvat eri yritysmuotojen juokseva kirjanpito, tilinpäätöksen laatiminen, palkkahallinnon tehtävät sekä välittömän verotuksen vaiheet ja elinkeinotoiminnan verotettavan tulon laskeminen. Sisäisen laskennan osa-alueita ovat budjetointi, katetuotto- ja kustannuslaskenta sekä yrityksen rahoitussuunnittelu.

Taloushallinnon osaaja osaa kyseenalaistaa asioita sekä toimia itsenäisesti ja vastuullisesti ammattiinsa kuuluvaa etikkaa noudattaen.

Osaamisvaatimukset

Taloushallinnon työtehtävissä menestyvä henkilö on tarkka, pitkäjänteinen, looginen ja analyyttinen. Hänellä on kykyä itsenäiseen harkintaan annettujen ohjeiden mukaan työtehtäviä hoitaessaan erilaisissa organisaatioissa.

Taloushallinnon työtehtävät ovat sekä asiakaspalvelu- että asiantuntijatehtäviä, joissa työntekijä osaa palvella laadukkaasti niin sisäistä kuin ulkoistakin asiakasta. Tähän vaaditaan vuorovaikutus-, yhteistyö-, ongelmanratkaisu- ja viestintätaitoja. Ammatillinen osaamisen edellyttää taloushallinnon kokonaisvaltaista ymmärtämistä sekä ulkoisen että sisäisen laskennan osalta.

Tutkintojen nimet, osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat tällä sivulla uusien tutkinnonperusteiden mukaisia (1.8.2018). Osaamisvaatimukset ja lajitehtävät ovat aikaisempien tutkinnonperusteiden mukaisia. Lisätietoja lajivastaavilta.


Taitaja-kilpailu mahdollistaa kilpailijoiden osaamisen kehittymisen ja osaamisen näyttämisen. Kilpailun aikana lajituomarit antavat kilpailijalle palautetta ja suorittavat tehtävien arviointia. Kilpailun aikana tuotetut esitykset ja ideat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä saa joko sellaisenaan tai edelleen kehitettynä henkilö tai yritys ottaa käyttöön. Taitaja2019 -tapahtuma on semifinaaleista finaaliin pääosin julkisin varoin kustannettua ja sen aikana tuotetut materiaalit ovat  avoimesti käytettävissä ilman erilliskorvauksia.


Lajivastaavat

Taitaja2019 Joensuu, 313 Taloushallinto, lajivastaava Mikko Kurunsaari

Mikko Kurunsaari
mikko.kurunsaari@riveria.fi
050 577 7121

 

 

 

Taitaja2019 Joensuu, 313 Taloushallinto, lajivastaava Petteri Karhu

Petteri Karhu
petteri.karhu@riveria.fi
050 577 7857

 

 

 

Lajin päätuomari

Jorma Pyy, Business College Helsinki

Lajiohjausryhmä

  • Petteri Karhu, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
  • Elisa Koukkari, Oulun seudun ammattiopisto
  • Mikko Kurunsaari, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
  • Jorma Pyy, Business College Helsinki
  • Timo Virenius, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia

Semifinaali Finaali Tulokset