405 Putkiasennus

Semifinaali Finaali Tulokset

Talotekniikan perustutkinto
putkiasentaja, lämmityslaiteasentaja

Taitaja2019 Joensuu, 405 Putkiasennus
Kuva: Antti Varonen

Yleiskuvaus kilpailulajista

Laji pohjautuu talotekniikan perustutkinnon, putkiasennuksen osaamisalan (putkiasentaja, lämmityslaiteasentaja) kiitettävän tason tavoitteisiin ja arviointikriteereihin.

Talotekniikka on yhteinen nimi lämpö-, vesi-, ilmastointi-, sähkö-, tele- ja muille aloille, jotka palvelevat ihmisen toimintaa ja pidentävät kiinteistön elinkaarta. LVI-ala käsittää rakennusten lämmityksen, vesihuollon ja ilmanvaihdon, jotka ovat tärkeä osa talotekniikkaa. LVI-alalla toiminnan tavoitteena on luoda hyvä sisäilmasto eli taloissa asuville ja työskenteleville ihmisille viihtyisät ja terveydellisesti oikeat olosuhteet. Toisaalta LVI-alan toiminnassa painottuu energiatehokkuus, jolla tuetaan kestävää kehitystä ja haetaan kustannussäästöä.. Perinteiseen LVI-alaan liittyy yhä enemmän rakennusautomaation, sähköalan ja tietotekniikan osaamista.

Putkiasennuksen osaamisalan suorittanut putki- tai lämmityslaiteasentaja osaa tehdä uudisrakennuksiin liittyvät vesijohto-, viemäri- ja lämmitysverkoston putkistoasennukset piirustusten ja työselityksen mukaisesti. Lämmityslaiteasentaja osaa normaalien putkistoasennuksien lisäksi asentaa kiinteistön lämmöntuotantoon käytettävän polttolaitteiston viranomaismääräysten mukaan.

Tutkinnon suorittaneet sijoittuvat pääasiassa LV-asennus- tai kunnossapitotehtäviin.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Putkiasennuslajin osaamisalueet ovat talotekniikan perustaidot, LV-asennustyöt, hitsaustekniikka sekä mittaus- säätö- ja automaatiotekniikka.

Tutkintojen nimet, osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat tällä sivulla uusien tutkinnonperusteiden mukaisia (1.8.2018). Osaamisvaatimukset ja lajitehtävät ovat aikaisempien tutkinnonperusteiden mukaisia. Lisätietoja lajivastaavilta.


Taitaja-kilpailu mahdollistaa kilpailijoiden osaamisen kehittymisen ja osaamisen näyttämisen. Kilpailun aikana lajituomarit antavat kilpailijalle palautetta ja suorittavat tehtävien arviointia. Kilpailun aikana tuotetut esitykset ja ideat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä saa joko sellaisenaan tai edelleen kehitettynä henkilö tai yritys ottaa käyttöön. Taitaja2019 -tapahtuma on semifinaaleista finaaliin pääosin julkisin varoin kustannettua ja sen aikana tuotetut materiaalit ovat  avoimesti käytettävissä ilman erilliskorvauksia.


Lajivastaavat

Taitaja2019 Joensuu, 405 Putkiasennus, lajivastaava Jorma Käyhkö

Jorma Käyhkö
jorma.kayhko@riveria.fi
050 530 6295

 

 

 

Taitaja2019 Joensuu, 405 Putkiasennus, lajivastaava Jesse Hartikainen

Jesse Hartikainen
jesse.hartikainen@riveria.fi
050 341 5020

 

 

 

Lajin päätuomari

Jari Niinimäki, Kouvolan seudun ammattiopisto

Lajiohjausryhmä

  • Jesse Hartikainen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
  • Sauli Jaara, Oulun seudun ammattiopisto
  • Jorma Käyhkö, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
  • Tapio Montonen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Tommi Mäntylä, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
  • Jari Niinimäki, Kouvolan seudun ammattiopisto
  • Veli-Matti Poutanen, LVI-Asennus VelPo Oy
  • Taisto Häkkinen, Lämpökarelia (eläkkeellä)

Semifinaali Finaali Tulokset