502 Ravintolakokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
kokki

Taitaja2019 Joensuu, 502 Ravintolakokki
Kuva: opiskelija Minessa Jumppanen

Yleiskuvaus kilpailulajista

Ravintolakokki toimii kilpailujen aikana ruoanvalmistustehtävissä erilaisiin liikeideoihin perustuvissa keittiöissä. Kokki esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille ruokalajeja annoskorttien mukaan. Annoksissa ja menukokonaisuuksia huomioidaan maun lisäksi esteettiset ja ravitsemukselliset seikat sekä erityisruokavaliot ja gastronomia. Ruokalajien valmistamisessa otetaan huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat sekä omavalvonta.

Lajin kilpailutehtävät perustuvat hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon kokin osaamisalan kiitettävän tason vaatimuksiin. Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Ravintolakokkikilpailija osaa valmistaa maukasta, monipuolista ja terveellistä ruokaa ottaen huomioon suomalaisen ruokakulttuurin, kansainvälisyyden ja gastronomian vaatimukset. Hän hallitsee ruoanvalmistuksessa tarvittavat kädentaidot. Tuotteiden valmistuksessa on huomioitava yrittäjyys, taloudellisuus, muuttuvat tilanteet, kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta. Lisäksi tarvitaan toisen kotimaisen ja englannin kielen perustaidot.

Ravintolakokkilaji

  • majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen
  • lounasruokien valmistus
  • annosruokien valmistus
  • pikaruokapalvelut
  • tilaus- ja juhlaruokien valmistus
  • à la carte ruokien valmistus

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset

  • osaa laatia ja tulkita annoskortteja sekä tehdä työsuunnitelmia omasta työskentelystään
  • osaa vastaanottaa, varastoida ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita
  • käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
  • taito esivalmistaa ja valmistaa lounas-, annos ja a la carte ruokia hygieenisesti, kannattavasti sekä erilaisilla ruoanvalmistusmenetelmillä ja tekniikoilla
  • laittaa annoksia ja ateriakokonaisuuksia esille asiakkaat huomioiden
  • toimii työssään asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti huolehtien tuotteiden laatuvaatimuksista, turvallisuudesta, terveellisyydestä sekä esteettisyydestä
  • kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • ongelmanratkaisu- ja soveltamiskyky
  • ammatillisen ruotsin- ja englanninkielen perustaidot
  • hallitsee kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
  • osaa käyttää Word ja Excel-ohjelmia

Tutkintojen nimet, osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat tällä sivulla uusien tutkinnonperusteiden mukaisia (1.8.2018).
Osaamisvaatimukset ja lajitehtävät ovat aikaisempien tutkinnonperusteiden mukaisia. Lisätietoja lajivastaavilta..

Tutustu ravintolakokki Pyry Rädyn tarinaan:
Öllölästä Bondi Beachin kautta Palaceen

 

Lajivastaavat

Taitaja2019 Joensuu, 502 Ravintolakokki, lajivastaava Jorma Puranen

Jorma Puranen
jorma.puranen@riveria.fi
050 460 4099

 

 

 

Taitaja2019 Joensuu, 502 Ravintolakokki, lajivastaava Tarmo Wasenius

Tarmo Wasenius
tarmo.wasenius@riveria.fi
050 460 3646