602 Elektroniikka

Semifinaali Finaali Tulokset

Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto
elektroniikka-asentaja

Taitaja2019 Joensuu, 602 Elektroniikka
Kuva: opiskelija Emmi Ylöstalo

Yleiskuvaus kilpailulajista

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa elektroniikkaa on kaikkialla. Ilman sitä yhteiskunta ei toimi. Robotteja, autoja, lentokoneita, maatalous- ja metsäkoneita, kannettavia viestintävälineitä ja kodinkoneita ohjataan ja hallitaan elektroniikan ydintekniikka olevien mikroprosessorien ja niiden ohjelmistojen avulla. Tätä mikrosiruihin perustuvaa kokonaisuutta kutsutaan sulautetuiksi järjestelmiksi. Myös teollisuuden tuotantoprosessit ovat usein elektroniikkaohjattuja.

Elektroniikan suuntaavat opinnot tai osaamisalan suorittanut elektroniikka-asentaja osaa tehdä elektroniikkatuotantoon ja siihen erityisesti kuuluvaan protovalmistusvaiheeseen liittyviä elektroniikkalaitteen rakennesuunnittelu-, kokoonpano-, ohjelmointi-, ja testaustöitä.

Taitaja-kilpailun tarkemmat osaamisvaatimukset löytyvät elektroniikka-asentajien opintokokonaisuuksissa “ammattielektroniikka ja sulautetut sovellukset ja projektityöt”.

Näitä käytännön osaamisalueita ovat elektroniikan valmistuksessa käytetty protolaitteiden piirikorttien CAD-suunnittelu, pienimuotoinen elektroniikkapiirin mitoitus, ohjelmointiympäristön käyttöönotto ja sulautetun järjestelmän ohjelmointi jollain yleisesti käytössä olevalla ohjelmointikielellä sekä elektronisen laitteen rakentaminen IPC-standardien mukaisesti käyttäen protorakentamisessa yleisesti käytössä olevia työmetodeja muistaen työturvallisuuden kaikilla osa-alueilla.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Kilpailutehtävät on suunnattu opiskelijalle, joka on suorittanut tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon keskeiset osat kiitettävällä tasolla. Kilpailutehtävät perustuvat tutkinnon osiin Ammattielektroniikka ja Sulautetut sovellukset ja projektityöt. Kilpailutehtävissä on mahdollista suorittaa ammattiosaamisen näyttö.

Kilpailutehtävät sisältävät:

 • elektroniikkalaitteen piirilevysuunnittelua ja rakentamista
 • elektroniikkalaitteeseen liittyvän sulautetun järjestelmän ohjelmointia ja käyttöönottoa
 • mittaamista ja vianhakua

Kilpailutehtävä muodostuu eri moduuleista, joista rakentuu kilpailun aikaisten työvaiheiden jälkeen yksi yhtenäinen laite, joka voi olla esimerkiksi:

 • robotti
 • pelilaite
 • multimedialaite
 • kauko-ohjattava itsenäisesti liikkuva laite

Tutkintojen nimet, osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat tällä sivulla uusien tutkinnonperusteiden mukaisia (1.8.2018). Osaamisvaatimukset ja lajitehtävät ovat aikaisempien tutkinnonperusteiden mukaisia. Lisätietoja lajivastaavilta.


Taitaja-kilpailu mahdollistaa kilpailijoiden osaamisen kehittymisen ja osaamisen näyttämisen. Kilpailun aikana lajituomarit antavat kilpailijalle palautetta ja suorittavat tehtävien arviointia. Kilpailun aikana tuotetut esitykset ja ideat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä saa joko sellaisenaan tai edelleen kehitettynä henkilö tai yritys ottaa käyttöön. Taitaja2019 -tapahtuma on semifinaaleista finaaliin pääosin julkisin varoin kustannettua ja sen aikana tuotetut materiaalit ovat  avoimesti käytettävissä ilman erilliskorvauksia.


Lajivastaavat

Taitaja2019 Joensuu, 602 Elektroniikka, lajivastaava Petri Keronen

Petri Keronen
petri.p.keronen@riveria.fi
050 502 0380

 

 

 

Taitaja2019 Joensuu, 602 Elektroniikka, lajivastaava Jouni VirnesJouni Virnes
jouni.virnes@riveria.fi
050 577 7206

 

 

 

Lajin päätuomari

Petri Koskinen, Kouvolan seudun ammattiopisto

Lajiohjausryhmä

 • Kai Halttu, Oy Farnell Finland
 • Petri Keronen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
 • Pasi Kervinen, Abloy Oy
 • Petri Koskinen, Kouvolan seudun ammattiopisto
 • Jari Koskinen, Kouvolan seudun ammattiopisto
 • Tommi Sirén, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
 • Jouni Virnes, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria

Semifinaali Finaali Tulokset