603 CNC-koneistus

Semifinaali Finaali Tulokset

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto
koneistaja

Taitaja2019 Joensuu, 603 CNC-koneistus
Kuva: Antti Varonen

Yleiskuvaus kilpailulajista

Koneistaja valmistaa työturvallisesti metallista tai muista koneistettavista materiaaleista kappaleita ja koneen osia erilaisten työstömenetelmien avulla. Osia valmistetaan tietokoneohjatulla sorvilla ja koneistuskeskuksella. Ohjelmointi tapahtuu CAD/CAM -ohjelman avulla.

Koneistajat työskentelevät pääasiassa konepajojen ja metalliverstaiden palveluksessa tai itsenäisinä yrittäjinä. Ammatissa tarvitaan työstötekniikoiden ja käytettävien materiaalien tuntemusta sekä tarkkuutta, huolellisuutta ja yhteistyötaitoja, unohtamatta kestävän kehityksen periaatetta.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Osaamisvaatimukset pohjautuvat kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon kiitettävään tasoon sekä työelämän vaatimuksiin nuorelle työntekijälle. Tärkeimmät osa-alueet ovat NC-sorvaus, NC-jyrsintä, CAD/CAM-2D-ohjelmointi ja konepajamittaaminen.

Tutkintojen nimet, osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat tällä sivulla uusien tutkinnonperusteiden mukaisia (1.8.2018). Osaamisvaatimukset ja lajitehtävät ovat aikaisempien tutkinnonperusteiden mukaisia. Lisätietoja lajivastaavilta.


Taitaja-kilpailu mahdollistaa kilpailijoiden osaamisen kehittymisen ja osaamisen näyttämisen. Kilpailun aikana lajituomarit antavat kilpailijalle palautetta ja suorittavat tehtävien arviointia. Kilpailun aikana tuotetut esitykset ja ideat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä saa joko sellaisenaan tai edelleen kehitettynä henkilö tai yritys ottaa käyttöön. Taitaja2019 -tapahtuma on semifinaaleista finaaliin pääosin julkisin varoin kustannettua ja sen aikana tuotetut materiaalit ovat  avoimesti käytettävissä ilman erilliskorvauksia.


Lajivastaavat

Jari Laasonen
jari.laasonen@riveria.fi
050 529 2951

 

 

 

Tuomas Nevalainen
tuomas.nevalainen@riveria.fi
050 511 9587

 

 

 

Lajin päätuomari

Mikko Vepsäläinen, Camcut Oy

Lajiohjausryhmä

  • Veli-Matti Hauta, Vamia
  • Jari Laasonen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
  • Tuomas Nevalainen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
  • Pekka Suominen, Turun ammatti-instituutti
  • Mikko Vepsäläinen, Camcut Oy

Semifinaali Finaali Tulokset