203 Painotuotteen suunnittelu, finaali

Finalistit

  • Eeva-Maria Apilo, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Tuomas Hakola, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Kabir Iovine, EdupoliPointCollege Oy
  • Karoliina Lehtolahti, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Outi Penttinen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Petra Suominen, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
  • Tia Tast, Stadin ammatti- ja aikuisopisto

Kansainvälinen kilpailija

  • Iaroslav Velikanov (Venäjä)

Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt

Tehtävänä on digi- ja painotuotteiden ulkoasujen suunnittelu ja toteutus eri medioihin käyttäen alan ohjelmistoja ja välineitä.

 

Moduuli A. Sähköinen portfolio, 5 p (ennakkotehtävä)

Suunnittele ja toteuta työnhaun tueksi ruudulta katsottava, videomuotoon koostettu oma portfoliosi, jossa esittelet itsesi lisäksi parhaat työsi. Portfoliossa esittelet omaa osaamistasi kuvankäsittelystä, vektorigrafiikasta ja typografiasta. Kirjoita lyhyt kuvaus jokaisesta työstä. Lisäksi videossa täytyy olla mukana itse tekemäsi ääni. Määrittele videon kestoksi 20–30 s. Yleisö pääsee tutustumaan sähköiseen portfolioosi kilpailun aikana, joten huomioi tekninen toimivuus.

Portfolion sisältö:

  • Esittely
    • Etunimi Sukunimi
    • ikä, tutkinto, koulu
    • omakuva (350 x 500 px)
  • Työnäytteet
    • vektorigrafiikka
    • kuvankäsittely
    • typografia
    • koko 1920 x 1080 px

Lähetä linkki valmiiseen ladattavaan materiaaliin 30.4.2019 mennessä osoitteeseen pasi.rasamaki@riveria.fi

 

Moduuli B. Stanssattu selfie-tausta, 20 p

Suunnittele ja toteuta stanssattu selfie-tausta. Taustan tavoitteena on markkinoida matkailukohdetta ja jättää kävijälle muisto kohteesta.

  • koko: 1400 x 1000 mm
  • painatus: suurkuvatulostus
  • tulostusmateriaali: Viscom-kevytvaahtolevy
  • ICC-profiili: ISO Coated V2
  • värit: 4/0 CMYK
  • tiedosto: painovalmis PDF

 

Moduuli C. Pakkaus, 20 p

Suunnittele ja toteuta kahteen eri kokoiseen elintarvikepakkaukseen kiinnitettävät etiketit.

  • koot: 261 x 79 mm ja 168 x 59 mm
  • painatus: digipaino
  • ICC-profiili: Coated Fogra39
  • värit: 4/0 CMYK
  • tiedosto: painovalmis PDF

 

Moduuli D. Flyer, 15 p

Suunnittele ja toteuta asiakkaan graafista ohjeistoa noudattaen musiikkitapahtuman oheistapahtumaa markkinoiva flyer.

  • koko: 105 x 145 mm
  • värit: 6/4 CMYK
  • painatus: offset
  • paperi: päällystetty offset-painopaperi
  • ICC-profiili: Coated Fogra27
  • tiedosto: tulostusvalmis PDF

 

Moduuli E. Kutsu, 25 p

Suunnittele ja toteuta taitto-ohjelmalla kutsu yrityksen asiakastilaisuuteen.

  • koko: taiteltu monisivuinen esite, koko A4
  • laajuus: muoto ja sivumäärä vapaa
  • painatus: offset, päällystetty offset-painopaperi
  • värit: 4/4 CMYK
  • ICC-profiili: Coated Fogra39
  • tiedosto: painovalmis PDF

 

Moduuli F. Tuotekuvaus, 5 p

Kuvaa tuote studio-olosuhteissa, ilman rekvisiittaa.

 

Moduuli G. Mainos Digi-Karjalaiseen, 10 p

Sovella moduulin D aineisto siten, että teet siitä mainoksen Digi-Karjalaiseen. Etsi netistä Karjalaisen mediakortti.

  • koko: boksi

 

Tehtävän laajuus ja käytettävissä oleva aika

Lajin kilpailutehtävien laajuus perustuu painoviestinnän perustutkinnon ulkoasun toteutuksen osaamisalan tutkinnon perusteisiin. Arviointi perustuu Painotuotteen ulkoasun suunnittelu ja toteutus -tutkinnon osan kiitettävän tason vaatimuksiin.

 

Pääasialliset arviointikriteerit

Tuomaristo ratkaisee kilpailijoiden paremmuusjärjestyksen kilpailussa määrittämällä pisteet jokaiselle kilpailijalle. Pisteytyksessä käytetään WorldSkills-pohjaista CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä. Kilpailusuoritusta arvioidaan päivittäin, lopullisista arviointikriteereistä päättää lajin tuomaristo. Mikäli kilpailija vaarantaa itsensä tai muiden turvallisuuden voidaan kilpailusuoritus keskeyttää. Kilpailusuorituksia arvioidaan myös kilpailutöiden suoritusaikana. Lopullisista arviointikriteereistä päättää kilpailun tuomaristo kokouksessaan.

 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Kolme tuomaria kerrallaan osallistuu subjektiiviseen arviointiin.

Painotuotteen suunnittelu 30% (laadullinen arviointi)

  • sopivuus kohderyhmälle ja käyttötarkoitukseen
  • kuvien valinta ja käyttö
  • värien käyttö
  • esteettinen tasapaino ja sommittelu
  • typografia ja luettavuus

Tekninen osaaminen 70% (määrällinen arviointi)

  • ohjelmien valinta ja ammattimainen käyttö
  • tiedostojen hallinta
  • kameran perussäädöt
  • kuvankäsittely
  • värinhallinta
  • logojen käyttö
  • julkaisun asetukset
  • leikkausvarat
  • PDF:n painokelpoisuus

Taitaja-kilpailun pakolliset teemat 5%

  • yrittäjyys
  • kestävä kehitys
  • työhyvinvointi ja työturvallisuus

 

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue

Kilpailijan työasema

  • iMac 21”
  • Adobe CC 2019, (english)
  • järjestelmäkamera (Canon EOS 760, tai vastaava)
  • valaisukalustoa oheistarvikkeineen
  • luonnoslehtiö

CANON, 4-väritulostin

  • Tehtävissä tarvittava materiaali jaetaan kilpailutehtävän ohjeistuksen yhteydessä. Kilpailupaikat arvotaan ensimmäisenä päivänä koko viikoksi.

Tekniset ongelmat

  • Jos sinulla on teknisiä ongelmia tai muuta kysyttävää, nosta kätesi ylös. Tuomarin ratkaistavaksi jää, voiko hän auttaa asiassa ja onko asia sellainen, josta tulee informoida muita kilpailijoita.

Ulkoiset laitteistot

  • Kaikenlaisten ulkoisten laitteiden (kovalevy, USB-muistitikku, tabletti, puhelimet yms.) kytkeminen kilpailukoneeseen on kielletty.

Puhelimet

  • Puhelimet on pidettävä suljettuna kilpailusuorituksen aikana.

Tiedostot ja tulosteet

  • Tiedostojen ja tulostettujen tehtävien vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kiellettyä.

Musiikin kuuntelu

  • Musiikin kuunteleminen kuulokkeilla omalla musiikkilaitteella on sallittua tai tietokoneeseen ennakkoon asennetun sovelluksen kautta. Soitinta ei saa liittää kilpailukoneeseen.

 

Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle

Henkilökohtaiset työvälineensä esim. kyniä, joita tarvitsee tehtävien luonnostelussa.

 

Esimerkkitehtävä ja arviointi kokonaisuudessaan

Tehtävä perustuu Taitaja2018 tehtävään ja sitä voidaan muuttaa maksimissaan 30%. Tehtävät ja arvioinnit löytyvät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.

 

Kilpailujen aikataulu

Maanantai 20.5.2019 – Kilpailujen ilmoittautumis- ja avajaispäivä

9.00 Kilpailijoiden akkreditointi alkaa Areenalla.
Kilpailijat tuovat työvarusteet ja tarvikkeet kilpailualueelle.
Joensuu Areena
10.30 – 13.00 Lounasaika. Käytössä yliopiston ravintolat Carelia ja Aura. Itä-Suomen yliopisto, ravintolat
13.30 Joukkueiden ohjeistus avajaismarssia varten.
Joensuu Areena,
pääsuora
13.58 Joukkueet marssivat aakkosjärjestyksessä, oppaiden johtamina jäähallille
avajaisia varten.
Joensuu Areena,
pääsuora
14.00 – 15.30 Taitaja2019 avajaiset (avoin tapahtuma) Joensuu jäähalli
16.00 – 17.30 Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta-aika lajialueella.
Lajivastaava antaa turvallisuuteen ja käytännön asioihin liittyvän ohjeistuksen.
Päätuomari esittelee toimijat ja antaa kilpailun kulkuun liittyvän ohjeistuksen.
Ohjattu tutustuminen kilpailualueeseen, koneisiin ja laitteisiin.
Joensuu Areena
16.30 Juryn, joukkueenjohtajien ja kilpailuhuoltajien yhteispalaveri. Joensuun Tiedepuisto,
rakennus 1,
Louhela-sali

Tiistai 21.5.2019 – 1. kilpailupäivä, klo 9.00 – 18.00

9.00 – 9.45 Taitaja2019 Painotuotteen suunnittelu -kilpailu alkaa

Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Moduulit B ja C: selfie-tausta ja pakkaus

Lajialueet
9.45 – 12.00 Moduuli B Lajialueet
12.00 – 12.30 Lounasaika ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin.
12.30 – 13.30 Moduuli B Lajialueet
13.30 – 14.30 Moduuli C Lajialueet
14.30 – 15.00 Välipala lajialueella Lajialueet
15.00 – 18.00 Moduuli C Lajialueet

Keskiviikko 22.5.2019 – 2. kilpailupäivä, klo 8.00 – 17.00

8.00 – 8.30 Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Moduulit D ja E: flyer ja kutsu

Lajialueet
8.30 – 12.00 Moduuli D
12.00 – 12.30 Lounasaika ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin.
12.30 – 14.30 Moduuli E Lajialueet
14.30 – 15.00 Välipala lajialueella. Lajialueet
15.00 – 17.00 Moduuli E Lajialueet

Torstai 23.5.2019 – 3. kilpailupäivä, klo 8.00 – 12.00

8.00 – 8.30 Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Moduulit F ja G: tuotekuvaus ja digimainos

Lajialueet
8.30 – 12.00 Moduulit F ja G Lajialueet
12.00 Kilpailut päättyvät kaikissa lajeissa Lajialueet
12.00 – 12.30 Lounasaika.
12.00 – 13.30 Arviointiaika. Lajialueet
13.30 – 14.00 Kolmannen kilpailupäivän tulokset julkaistaan lajialueella kilpailuhuoltajalle. Lajialueet
14.00 – 15.00 Kilpailijoiden palautekeskustelu ja valmistautuminen päättäjäisiin.
16.00 – 17.30 Taitaja2019 päättäjäiset (avoin tapahtuma)

Mitalistit marssivat oppaiden ohjaamina Jäähallille merkatuille paikoille.
Muut joukkueen jäsenet, kilpailijat ja huoltajat voivat valita paikkansa vapaasti
Jäähallin vapaasta katsomon osasta.

Joensuu jäähalli

 

Tuomarit

  • päätuomari Minna Alanko-Pirinen, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
  • Teemu Okkonen, Pohjois-Karjalan ilmoitusvalmistus Oy
  • Heidi Nissinen, Pohjois-Karjalan ilmoitusvalmistus Oy
  • Jusa Hämäläinen, Karjalainen
  • Eveliina Salomaa, Karjalainen
  • Sari Kaija, Virran Varrelta Design Oy
  • Pasi Räsämäki, Riveria
  • asiakkaiden edustajia