306 Puhdistuspalvelu, finaali

Finalistit

  • Tiina Ilveskero, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Evgeniia Koroleva, Savon ammattiopisto
  • Tommi Laine, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
  • Valeriia Raatikainen, Savon ammattiopisto
  • Saara Ruti, Turun ammatti-instituutti
  • Katja Saarikangas, Koulutuskeskus Salpaus

Kilpailutehtävän kuvaus ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt

Olet töissä hotellissa. Työtehtäviisi kuuluvat hotellihuoneiden ja märkätilojen siivous sekä perussiivoustehtävät. Sinulla on käytettävissä kohdekansio, josta löytyvät kaikki työssä tarvittavat tiedot. Sinulla on myös käytössäsi tabletti.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Moduuli 1. Hotellihuoneiden ylläpitosiivous
Suoritukseen käytettävä kilpailuaika max. 1 h 15 min, 25 p

Hotellihuoneiden ylläpitosiivouksen toteuttaminen palvelukuvauksen mukaisesti.

Moduuli 2. Jaksottainen siivous märkätiloissa
Suoritukseen käytettävä kilpailuaika max. 1 h 15 min, 25 p

Jaksottaisen siivouksen toteuttaminen pesuhuonetiloissa palvelukuvauksen mukaisesti.

Moduuli 3. Lattian perussiivous
Suoritukseen käytettävä kilpailuaika max. 2 h, 30 p

Lattiamateriaalin puhdistaminen ja hoitaminen palvelukuvauksen mukaisesti käyttäen tarkoituksenmukaisia siivousvälineitä ja siivouskoneita.

Moduuli 4. Siivoustyön suunnittelu ja kustannuslaskenta palvelukuvauksen mukaan
Suoritukseen käytettävä kilpailuaika yhteensä max. 4 h 45 min, 20 p

Moduulien tehtävien suunnitteleminen huomioiden palvelukuvaukset, likaisuus ja eri pintamateriaalien vaatimat työohjeet. Työajan suunnittelu ja laskeminen sekä tuotteiden kustannusten laskeminen hyödyntäen kohdekansiota ja tablettia.

 

Pääasialliset arviointikriteerit

Kilpailussa arvioidaan tutkinnonperusteiden mukaisia ammattitaitovaatimuksia.

  • Kilpailija suunnittelee omaa työtään palvelukuvauksen pohjalta
  • Kilpailija tekee ylläpito- ja perussiivoustehtävät sekä jaksottaisen siivouksen palvelukuvauksen mukaisesti
  • Kilpailija toimii asiakaspalvelutilanteissa
  • Kilpailija noudattaa työskentelyssään työ- ja asiakasturvallisuutta
  • Kilpailija osaa arvioida omaa toimintaansa

 

Kilpailutehtäväkohtaiset arvioinnit

Moduuli 1. Hotellihuoneiden ylläpitosiivoustehtävä, 25 p

  • Asiakaslähtöisyys, 9 p
  • Työjärjestys, 6 p
  • Siivousvälineiden käyttö, 4 p
  • Pintamateriaalin tunnistaminen, 2 p
  • Työturvallisuus ja työergonomia, 2 p
  • Jätehuoltosuunnitelman tunteminen, 2 p

Moduuli 2. Jaksottainen siivous märkätiloissa, 25 p

  • Työjärjestys, 10 p
  • Siivousvälineiden käyttö, 5 p
  • Puhdistusaineiden annostelu ja käyttö, 3 p
  • Veden käyttö, 2 p
  • Työturvallisuus ja työergonomia, 5 p

Moduuli 3. Lattian perussiivous, 30 p

  • Pintamateriaalin tunnistaminen, 2 p
  • Puhdistus- ja hoitoaineiden annostelu ja käyttö, 4 p
  • Veden käyttö, 2 p
  • Tarkoituksenmukaiset siivousvälineet, 4 p
  • Siivouskoneiden käyttö, 6 p
  • Työjärjestys, 6 p
  • Ajan käyttö, 2 p
  • Työturvallisuus ja työergonomia, 4 p

Moduuli 4. Siivoustyön suunnittelu ja kustannuslaskenta palvelukuvauksen mukaan, 20 p

  • Kohdekansion ja tabletin hyödyntäminen, 2 p
  • Puhdistus- ja hoitoaineiden menekin suunnittelu ja toteuman arviointi, 2 p
  • Työn ja työajan suunnittelu ja toteuman arviointi, 6 p
  • Palvelujen kustannusten muodostuminen, 2 p
  • Arvioi ja perustelee omaa toimintaansa, 8 p

 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Kilpailutehtävissä arvioidaan Asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottamista sekä Ylläpitosiivouspalvelut ja Perussiivouspalvelut taitoja annetussa toimintaympäristössä. Tehtävissä on hallittava kiitettävästi ammatin edellyttämä tietoperusta. Tehtävissä tulee näkyä työn suunnittelun ja kustannusajattelun osaaminen sekä siivousvälineiden ja -koneiden hallinta.

Kilpailutehtävissä huomioidaan Taitaja-kilpailun pakolliset teemat: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus.

Tuomaristo koostuu työelämän työnantaja- ja työntekijäedustajista sekä ammatillisen koulutuksen opetusalan edustajista. Tehtävien 1-3 arviointi on määrällistä arviointia. Tehtävän 4 arviointi on laadullista arviointia.

Jokaista tehtävää on arvioimassa 1-3 tuomaria.

 

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue

Lista käytettävistä siivouskoneista, puhdistus- ja hoitoaineista sekä muista tarvikkeista löytyy oheisen latauslinkin kautta kilpailualueen varustus (pdf).

 

Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle

Kilpailija tuo kilpailupaikalle työjalkineet ja omat käsityövälineet oheisen latauslinkin mukaisesti kilpailijan välineet (pdf).

 

Esimerkkitehtävä ja arviointi kokonaisuudessaan

Tehtävät perustuvat aikaisempien vuosien Taitajatehtäviin huomioiden uudet tutkinnon perusteet. Tehtävän kuvauksen mukaisia tehtäviä voidaan muuttaa maksimissaan 30%.

Tehtävät ja arvioinnit löytyvät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.

 

Kilpailujen aikataulu

Maanantai 20.5.2019 – Kilpailujen ilmoittautumis- ja avajaispäivä

9.00 Kilpailijoiden akkreditointi alkaa Areenalla.
Kilpailijat tuovat työvarusteet ja tarvikkeet kilpailualueelle.
Joensuu Areena
10.30 – 13.00 Lounasaika. Käytössä yliopiston ravintolat Carelia ja Aura. Itä-Suomen yliopisto, ravintolat
13.30 Joukkueiden ohjeistus avajaismarssia varten.
Joensuu Areena,
pääsuora
13.58 Joukkueet marssivat aakkosjärjestyksessä, oppaiden johtamina jäähallille
avajaisia varten.
Joensuu Areena,
pääsuora
14.00 – 15.30 Taitaja2019 avajaiset (avoin tapahtuma) Joensuu jäähalli
16.00 – 17.30 Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta-aika lajialueella.
Lajivastaava antaa turvallisuuteen ja käytännön asioihin liittyvän ohjeistuksen.
Päätuomari esittelee toimijat ja antaa kilpailun kulkuun liittyvän ohjeistuksen.
Ohjattu tutustuminen kilpailualueeseen, koneisiin ja laitteisiin.
Joensuu Areena
16.30 Juryn, joukkueenjohtajien ja kilpailuhuoltajien yhteispalaveri. Joensuun Tiedepuisto,
rakennus 1,
Louhela-sali

Tiistai 21.5.2019 – 1. kilpailupäivä, klo 10.00 – 18.00

10.00 – 11.00 Taitaja2019 Puhdistuspalvelu -kilpailu alkaa

Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Moduulit 1-4

Lajialueet
11.00 – 11.30 Lounasaika ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin.
11.30 – 14.30 Moduulit 1-4 Lajialueet
14.30 – 15.00 Välipala lajialueella. Lajialueet
15.00 – 18.00 Moduulit 1-4 Lajialueet

Keskiviikko 22.5.2019 – 2. kilpailupäivä, klo 9.00 – 18.00

9.00 – 11.00 Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Moduulit 1-4

Lajialueet
11.00 – 11.30 Lounasaika ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin.
11.30 – 14.30 Moduulit 1-4 Lajialueet
14.30 – 15.00 Välipala lajialueella. Lajialueet
15.00 – 18.00 Moduulit 1-4 Lajialueet

Torstai 23.5.2019 – 3. kilpailupäivä, klo 9.00 – 12.00

9.00 – 11.00 Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Moduuli 4

Lajialueet
11.00 – 11.30 Lounasaika.
12.00 Kilpailut päättyvät kaikissa lajeissa Lajialueet
12.00 – 13.30 Arviointiaika. Lajialueet
13.30 – 14.00 Kolmannen kilpailupäivän tulokset julkaistaan lajialueella kilpailuhuoltajalle. Lajialueet
14.00 – 15.00 Kilpailijoiden palautekeskustelu ja valmistautuminen päättäjäisiin.
16.00 – 17.30 Taitaja2019 päättäjäiset (avoin tapahtuma)

Mitalistit marssivat oppaiden ohjaamina Jäähallille merkatuille paikoille.
Muut joukkueen jäsenet, kilpailijat ja huoltajat voivat valita paikkansa vapaasti
Jäähallin vapaasta katsomon osasta.

Joensuu jäähalli

 

Tuomarit

  • päätuomari Päivi Vuorihuhta, Omnia
  • Eija Ahtikallio, Gradia
  • Kirsi Rutajärvi, Gradia
  • Kristiina Huhtinen, Itä-Suomen Siivouspalvelu
  • Päivi Kettunen, JHL
  • Jaana Kuittinen, Kiteen kaupunki
  • Pirjo Meriläinen, Kontiolahden kunta
  • Tanja Jänis, Liperin kunta
  • Minna Kyllinen, SSTL Puhtausala ry
  • Eeva-Leena Lappalainen, Puhdas Ilo Oy
  • Arja Päivinen, Riveria
  • Tarja Rasi, Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut Oy
  • Tarja Sysilä, ISS Palvelut Oy
  • Martina Bamberg, Riveria
  • Satu Väänänen, Riveria