307 Vaatteenvalmistus, finaali

Finalistit

  • Aino Juutilainen, Koulutuskeskus Salpaus
  • Ainomaija Koskela, Oulun seudun ammattiopisto
  • Krista Meriläinen, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU
  • Tiia Moilanen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Tiina Pitkänen, Oulun seudun ammattiopisto
  • Ella Ross, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Enni Tulla, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia

Kilpailutehtävän rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt

Vaatteenvalmistuksessa tarvitaan kädentaitoja, hahmottamiskykyä, oma-aloitteisuutta ja loogista ajattelukykyä sekä vuorovaikutustaitoja. Vaatteiden kokonaisvaltaisessa valmistamisessa on tärkeää tuotteiden käyttökelpoisuus ja korkea laatu sekä herkkä värien, muotojen, tyylien ja trendien tuntemus. Lajin kilpailutehtävissä painottuu vaatteen valmistusprosessi.

Tehtävissä on huomioitu Taitaja2019 painopistealueet: yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus. Lisäksi alakohtainen asiakaspalvelu on sisällytetty tehtäviin.  Kilpailun tehtävien teemana on ulkoilu- ja harraste-käyttöön sopivat housut ja kantoväline/säilytin.

Moduuli 1. Housujen valmistaminen, 60 p

Kilpailija valmistaa puuvillapolyesterisekoitekankaasta housut ulkoilu- tai harrastuskäyttöön. Ohessa linkki housujen tasokuvaan sekä työtapoihin. Housut valmistetaan ja sovitetaan seuraavan työpäivän aikana sopivankokoiselle asiakkaalle. Liitteet: liite 1 housujen tasokuva, liite 2 työtavat.

Moduuli 2. Asiakaspalvelu, 15 p

Kilpailija sovittaa edellisen tehtävän housut asiakkaalle ja tekee tarvittavat muutokset.

Moduuli 3. Kantovälineen/säilyttimen valmistus, 25 p

Kilpailija suunnittelee (A3, toteutustapa vapaa) ennakkotehtävänä housuihin sopivaa kolme (3) erilaista ulkoilu- ja harrastekäyttöön sopivaa kantovälinettä/säilytintä, jotka jättävät kädet vapaaksi. Työhön käytetään housujen kankaan paloja/hukkapaloja tai muita kankaita sekä uusia että kierrätettäviä lisätarvikkeita. Kilpailija tuo mukanaan suunnitelmiensa mukaisia kankaita ja lisätarvikkeita. Suunnitelmasta tehdään 1 – 3 minuutin mittainen esittelyvideo (lähetetään erillinen ohje), jossa kilpailija esittelee tuotteet, valitsee tehtävän tuotteen ja perustelee valintansa. Kilpailija valmistaa ja hinnoittelee tuotteen kisapäivien aikana.

 

Tehtävän laajuus ja käytettävissä oleva aika

  • ensimmäinen kilpailupäivä ti 21.5.2019: 8 h, moduuli 1
  • toinen kilpailupäivä ke 22.5.2019: 8 h, moduulit 1, 2 ja 3
  • kolmas kilpailupäivä to 23.5.2019: 4 h, moduuli 3

 

Pääasialliset arviointikriteerit

Housujen valmistaminen, 60 p

  • leikkuusuunnitelma
  • työsuunnitelmien noudattamien
  • tuotteen laatu
  • viimeistely
  • työturvallisuus ja työhyvinvointi

Asiakaspalvelu, 15 p

  • asiakkaan palveleminen sovitustilanteessa
  • tuotteen sovitustaito

Asusteen valmistus, 25 p

  • tuotteen ideointi ja soveltuminen ulkoilu ja harrastekäyttöön
  • kierrätysmateriaalin ja lisätarvikkeiden käyttö
  • tuotteen laatu ja viimeistely
  • yrittäjämäinen työskentely

 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Arviointi perustuu perustutkinnon kiitettävän tason mukaisiin tavoitteisiin. Arvioinnissa käytetään sekä laadullista että määrällistä arviointia. Kilpailussa käytetään CIS-pistelaskujärjestelmää, jossa lajin maksimipisteet ovat 100 pistettä. Lajituomaristolla on oikeus muuttaa kilpailutehtävää noin 30 % kilpailupaikalla ennen kilpailutehtävän alkua.

 

Kilpailussa käytettävät materiaalit, laitteet, työvaiheet ja lajialue

  • lukkotikkikoneet
  • huolittelukoneet
  • silityslaitteet
  • napinläpikone
  • painonappipuristin
  • paininjalat vetoketjun kiinnitykseen
  • viivaimia
  • silkkipaperia

 

Kilpailija tuo itse kilpailupaikalle

  • henkilökohtaiset kaavanpiirto-, ompelu- ja leikkuuvälineet
  • muistiinpanovälineet
  • sovituksen työvälineet
  • asiallinen ja työturvallinen työvaatetus
  • halutessaan oman magneettiohjan

 

Esimerkkitehtävä ja arviointi kokonaisuudessaan

Voit ladata kilpailutehtävän tästä linkistä (pdf)

Tehtävää voidaan muuttaa itse kilpailuun maksimissaan 30%.

 

Kilpailujen aikataulu

Maanantai 20.5.2019 – Kilpailujen ilmoittautumis- ja avajaispäivä

9.00 Kilpailijoiden akkreditointi alkaa Areenalla.
Kilpailijat tuovat työvarusteet ja tarvikkeet kilpailualueelle.
Joensuu Areena
10.30 – 13.00 Lounasaika. Käytössä yliopiston ravintolat Carelia ja Aura. Itä-Suomen yliopisto, ravintolat
13.30 Joukkueiden ohjeistus avajaismarssia varten.
Joensuu Areena,
pääsuora
13.58 Joukkueet marssivat aakkosjärjestyksessä, oppaiden johtamina jäähallille
avajaisia varten.
Joensuu Areena,
pääsuora
14.00 – 15.30 Taitaja2019 avajaiset (avoin tapahtuma) Joensuu jäähalli
16.00 – 17.30 Kilpailijoiden, tuomareiden ja lajin toimijoiden yhteistoiminta-aika lajialueella.
Lajivastaava antaa turvallisuuteen ja käytännön asioihin liittyvän ohjeistuksen.
Päätuomari esittelee toimijat ja antaa kilpailun kulkuun liittyvän ohjeistuksen.
Ohjattu tutustuminen kilpailualueeseen, koneisiin ja laitteisiin.
Joensuu Areena
16.30 Juryn, joukkueenjohtajien ja kilpailuhuoltajien yhteispalaveri. Joensuun Tiedepuisto,
rakennus 1,
Louhela-sali

Tiistai 21.5.2019 – 1. kilpailupäivä, klo 10.00 – 18.00

10.00 – 11.30 Taitaja2019 Vaatteenvalmistus -kilpailu alkaa

Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Kilpailija tekee leikkuusuunnitelman, leikkaa ja valmistaa housut ulkoilu-
tai harrastekäyttöön

Lajialueet
11.30 – 12.30 Lounasaika ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin.
12.30 – 14.30 Kilpailija jatkaa housujen valmistusta Lajialueet
14.30 – 15.00 Välipala lajialueella. Lajialueet
15.00 – 18.00 Kilpailija jatkaa housujen valmistusta Lajialueet

Keskiviikko 22.5.2019 – 2. kilpailupäivä, klo 9.00 – 18.00

9.00 – 11.30 Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Kilpailija valmistaa housut ulkoilu- tai harrastekäyttöön ja sovittaa ne asiakkaalle

Lajialueet
11.30 – 12.00 Lounasaika ja mahdollisuus tutustua muihin lajeihin.
12.30 – 14.30 Kilpailija valmistaa housut ulkoilu- tai harrastekäyttöön ja sovittaa ne asiakkaalle Lajialueet
14.30 – 15.00 Välipala lajialueella. Lajialueet
15.00 – 18.00 Housujen viimeistely ja kantovälineen/säilyttimen valmistus Lajialueet

Torstai 23.5.2019 – 3. kilpailupäivä, klo 8.00 – 12.00

8.00 – 11.30 Kilpailupäivän info kilpailijoille ja kilpailuhuoltajille.

Kantovälineen/säilyttimen valmistus ja viimeistely

Lajialueet
11.30 – 12.00 Lounasaika.
12.00 Kilpailut päättyvät kaikissa lajeissa Lajialueet
12.00 – 13.30 Arviointiaika. Lajialueet
13.30 – 14.00 Kolmannen kilpailupäivän tulokset julkaistaan lajialueella kilpailuhuoltajalle. Lajialueet
14.00 – 15.00 Kilpailijoiden palautekeskustelu ja valmistautuminen päättäjäisiin.
16.00 – 17.30 Taitaja2019 päättäjäiset (avoin tapahtuma)

Mitalistit marssivat oppaiden ohjaamina Jäähallille merkatuille paikoille.
Muut joukkueen jäsenet, kilpailijat ja huoltajat voivat valita paikkansa vapaasti
Jäähallin vapaasta katsomon osasta.

Joensuu jäähalli

 

Tuomarit

  • päätuomari Katja Anttila, Stadin ammattiopisto
  • Heli Mäkinen, Gradia
  • Päivi Kankaanpää, Tampereenseudun ammattiopisto Tredu
  • Anne Hynynen, Ateljee Anne Hynynen
  • Pinja Heikkinen, Taitaja2014 -voittaja