Rakennusalan perustutkinto
talonrakentaja

Yleiskuvaus kilpailulajista
Muurari on yksi rakennusalan vaativimmista ja perinteisimmistä käsityöammateista. Muurarit työskentelevät rakennusliikkeiden palveluksessa sekä itsenäisinä ammatinharjoittajina. Ammatissa tarvitaan monipuolisia kädentaitoja, eri työtekniikoiden hallitsemista, suunnittelutaitoja ja huolellisuutta. Muurarit tekevät pääasiassa tiili- ja harkkomuurauksia, joista tehdään rakennusten perustuksia sekä ulko- ja sisäseinien ja pilareiden muurausta. Tiilistä tehdään myös tulisijoja.
Muurarin ammatti edellyttää suunnittelu- ja organisointikykyä sekä huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Työssä tarvitaan sopeutumista erilaisiin työtilanteisiin sekä vaihteleviin oloihin ja muurarin tulee pystyä itsenäiseen työskentelyyn, mutta myös ryhmätyöhön.
Muurauksessa käytetään työvälineinä muurauskauhaa, vasaraa, kuminuijaa, muurauskelkkaa, laastisekoitinta, vesivaakaa, luotilankaa jne. Raskaiden materiaalien siirroissa ja nostoissa käytetään apuna koneita.
Muurarin työnkuvaan voi kuulua usein myös rappaus- ja laatoitustyöt. Laatoittajat asentavat kivi-, betoni-, tiili- ja keramiikkalaattoja seiniin, lattioihin ja ulkotiloihin. Laatoittaja tekee usein myös märkätilojen vedeneristystyöt. Työturvallisuussäännösten tunteminen ja noudattaminen on tärkeää.
Kilpailu on yksilökilpailu, mutta kilpailijalla on tehtävästä riippuen tarvittaessa käytettävissä järjestäjän varaama avustaja.
Osaamisvaatimukset
Kilpailutehtävät pohjautuvat rakennusalan perustutkinnon seuraavien tutkinnon osien kiitettävän tason vaatimuksiin:
- runkovaiheen työt
- perustustyöt
- muuraus
- laatoitus
Tutkintojen nimet, osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat tällä sivulla uusien tutkinnonperusteiden mukaisia (1.8.2018). Osaamisvaatimukset ja lajitehtävät ovat aikaisempien tutkinnonperusteiden mukaisia. Lisätietoja lajivastaavilta.
Taitaja-kilpailu mahdollistaa kilpailijoiden osaamisen kehittymisen ja osaamisen näyttämisen. Kilpailun aikana lajituomarit antavat kilpailijalle palautetta ja suorittavat tehtävien arviointia. Kilpailun aikana tuotetut esitykset ja ideat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä saa joko sellaisenaan tai edelleen kehitettynä henkilö tai yritys ottaa käyttöön. Taitaja2019 -tapahtuma on semifinaaleista finaaliin pääosin julkisin varoin kustannettua ja sen aikana tuotetut materiaalit ovat avoimesti käytettävissä ilman erilliskorvauksia.
Lajivastaava
Olli Lötjönen
olli.lotjonen@riveria.fi
050 365 5601
Heimo Heininen
heimo.heininen@riveria.fi
050 371 6877
Lajin päätuomari
Hannu Korhonen, Gradia
Lajiohjausryhmä
- Kimmo Anttonen, Talonrakennusteollisuus ry
- Ari Backlund, E. Vuorio Oy
- Keijo Hakala, Hämeen ammattikorkeakoulu
- Heimo Heininen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
- Hannu Korhonen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
- Pertti Kämäräinen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
- Olli Lötjönen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
- Marko Niskanen, Rakennusliitto ry
- Jukka Ruuskanen, Ammattiopisto SAMIedu
- Hannu Toivanen, Etelä-Savon ammattiopisto
- Janne Väyrynen, Joen Talo Oy