Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
kokki

Yleiskuvaus kilpailulajista
Ravintolakokki toimii kilpailujen aikana ruoanvalmistustehtävissä erilaisiin liikeideoihin perustuvissa keittiöissä. Kokki esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille ruokalajeja annoskorttien mukaan. Annoksissa ja menukokonaisuuksia huomioidaan maun lisäksi esteettiset ja ravitsemukselliset seikat sekä erityisruokavaliot ja gastronomia. Ruokalajien valmistamisessa otetaan huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat sekä omavalvonta.
Lajin kilpailutehtävät perustuvat hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon kokin osaamisalan kiitettävän tason vaatimuksiin. Kilpailutehtävät laaditaan yhdessä työelämän kanssa.
Kilpailu on yksilökilpailu.
Osaamisvaatimukset
Ravintolakokkikilpailija osaa valmistaa maukasta, monipuolista ja terveellistä ruokaa ottaen huomioon suomalaisen ruokakulttuurin, kansainvälisyyden ja gastronomian vaatimukset. Hän hallitsee ruoanvalmistuksessa tarvittavat kädentaidot. Tuotteiden valmistuksessa on huomioitava yrittäjyys, taloudellisuus, muuttuvat tilanteet, kestävän kehityksen mukainen toiminta sekä omavalvonta. Lisäksi tarvitaan toisen kotimaisen ja englannin kielen perustaidot.
Ravintolakokkilaji
- majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen
- lounasruokien valmistus
- annosruokien valmistus
- pikaruokapalvelut
- tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- à la carte ruokien valmistus
Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset
- osaa laatia ja tulkita annoskortteja sekä tehdä työsuunnitelmia omasta työskentelystään
- osaa vastaanottaa, varastoida ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita
- käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
- taito esivalmistaa ja valmistaa lounas-, annos ja a la carte ruokia hygieenisesti, kannattavasti sekä erilaisilla ruoanvalmistusmenetelmillä ja tekniikoilla
- laittaa annoksia ja ateriakokonaisuuksia esille asiakkaat huomioiden
- toimii työssään asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja tuloksellisesti huolehtien tuotteiden laatuvaatimuksista, turvallisuudesta, terveellisyydestä sekä esteettisyydestä
- kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
- ongelmanratkaisu- ja soveltamiskyky
- ammatillisen ruotsin- ja englanninkielen perustaidot
- hallitsee kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
- osaa käyttää Word ja Excel-ohjelmia
Tutkintojen nimet, osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat tällä sivulla uusien tutkinnonperusteiden mukaisia (1.8.2018). Osaamisvaatimukset ja lajitehtävät ovat aikaisempien tutkinnonperusteiden mukaisia. Lisätietoja lajivastaavilta.
Taitaja-kilpailu mahdollistaa kilpailijoiden osaamisen kehittymisen ja osaamisen näyttämisen. Kilpailun aikana lajituomarit antavat kilpailijalle palautetta ja suorittavat tehtävien arviointia. Kilpailun aikana tuotetut esitykset ja ideat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä saa joko sellaisenaan tai edelleen kehitettynä henkilö tai yritys ottaa käyttöön. Taitaja2019 -tapahtuma on semifinaaleista finaaliin pääosin julkisin varoin kustannettua ja sen aikana tuotetut materiaalit ovat avoimesti käytettävissä ilman erilliskorvauksia.
Tutustu ravintolakokki Pyry Rädyn tarinaan:
Öllölästä Bondi Beachin kautta Palaceen
Lajivastaavat
Jorma Puranen
jorma.puranen@riveria.fi
050 460 4099
Tarmo Wasenius
tarmo.wasenius@riveria.fi
050 460 3646
Lajin päätuomari
Esa Koppelo, Oulun seudun ammattiopisto
Lajiohjausryhmä
- Sari Forss, SASKY koulutuskuntayhtymä
- Jarmo Huuhtanen, Electrolux Oy
- Jari Hämäläinen, Vantaan ammattiopisto Varia
- Esa Koppelo, Oulun seudun ammattiopisto
- Vesa Kuronen, Pohjois-Karjalan Keittiömestarit ry
- Arto Oinonen, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda
- Riitta Palho, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
- Antti Porna, Perho Liiketalousopisto
- Jorma Puranen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
- Timo Rasinaho, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
- Joni Varis, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa
- Tarmo Wasenius, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria