Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
kokki

Yleiskuvaus kilpailulajista
Cateringkokki suunnittelee, valmistaa ja tarjoilee maittavia, houkuttelevia ja terveellisiä ateriakokonaisuuksia asiakkailleen myös erityisruokavaliot huomioiden. Juhla- ja teemaruokailujen suunnittelu ja toteuttaminen kuuluvat alan ammattilaisen toimintaan.
Tuotteiden valmistamisessa otetaan huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat, työturvallisuus, omavalvonta sekä yhteistyö.
Kilpailutehtävät perustuvat hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon, kokin osaamisalan kiitettävään tasoon painottuen cateringkokin tehtäviin. Kilpailijoita ja heidän kilpailuhuoltajiaan pyydetään tutustumaan Skills Finlandin tehtäväpankissa oleviin edellisvuotisiin kilpailutehtäviin.
Kilpailu on parikilpailu. Semifinaaliin voi ilmoittautua 2 kilpailuparia / oppilaitoksen toimipiste.
Semifinaali- ja finaalitehtävät pohjautuvat seuraaviin tutkinnon osiin:
- Ravitsemispalveluissa toimiminen
- Lounasruokien valmistus
- Annosruokien valmistus
- Kahvilapalvelut
- Palvelu- ja jakelukeittiötoiminnot
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Suurkeittiön ruokatuotanto
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
- Huippuosaajana toiminen
Osaamisvaatimukset
Menestyvä cateringkokkikilpailija:
- osaa tehdä työsuunnitelman
- osaa valmistaa hyvää ruokaa hygieenisesti, taloudellisesti, työturvallisesti ja ravitsemussuosituksia soveltaen
- osaa laittaa ruokaa tarjolle kohderyhmä huomioiden sekä esitellä tuotteet asiakkaalle
- osaa eri ruoanvalmistustekniikat
- osaa käsitellä ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita
- osaa ammatillisen toisen kotimaisen kielen ja englanninkielen perustaidot
- osaa toimia yhteistyössä muiden kanssa
- toteuttaa kestävän kehityksen periaatteet teoriassa sekä työskentelyn aikana
- osaa toteuttaa tehtävän ja teeman mukaisen asiakastilaisuuden
- hallitsee atk-taidot: osaa käyttää Word- ja Excel-ohjelmia
- hallitsee ammattialan keskeisen teoriaosaamisen
Tutkintojen nimet, osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat tällä sivulla uusien tutkinnonperusteiden mukaisia (1.8.2018). Osaamisvaatimukset ja lajitehtävät ovat aikaisempien tutkinnonperusteiden mukaisia. Lisätietoja lajivastaavilta.
Taitaja-kilpailu mahdollistaa kilpailijoiden osaamisen kehittymisen ja osaamisen näyttämisen. Kilpailun aikana lajituomarit antavat kilpailijalle palautetta ja suorittavat tehtävien arviointia. Kilpailun aikana tuotetut esitykset ja ideat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä saa joko sellaisenaan tai edelleen kehitettynä henkilö tai yritys ottaa käyttöön. Taitaja2019 -tapahtuma on semifinaaleista finaaliin pääosin julkisin varoin kustannettua ja sen aikana tuotetut materiaalit ovat avoimesti käytettävissä ilman erilliskorvauksia.
Lajivastaavat
Vesa Työppönen
vesa.tyopponen@riveria.fi
050 551 3958
Esa Pasanen
esa.pasanen@riveria.fi
050 462 1512
Lajin päätuomari
Kari Jaakkola, Raseko
Lajiohjausryhmä
- Annukka Halonen, SASKY koulutuskuntayhtymä
- Kaisa Heiskanen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
- Kari Jaakkola, Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko
- Arja Kaikkonen, Stadin ammatti- ja aikuisopisto
- Tuomas Kesti, Fazer Food Services
- Satu Lehtonen, Koulutuskeskus Salpaus
- Riitta Palho, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
- Esa Pasanen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
- Teemu Sirainen, Laurea-ammattikorkeakoulu
- Tommy Sundfors, ISS Palvelut Oy
- Vesa Työppönen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
- Juho Uusaro, PurMax Oy
- Sinikka Vierimaa, Fazer Food Services