504 Tarjoilija

Semifinaali Finaali Tulokset

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
tarjoilija

Taitaja2019 Joensuu, 504 Tarjoilija
Kuva: Antti Varonen

Yleiskuvaus kilpailulajista

Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.

Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Kilpailu on yksilökilpailu.

Osaamisvaatimukset

Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon, asiakaspalvelun osaamisalan kiitettävän  tason vaatimuksiin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa ja tehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.

Tarjoilijan osaamisalueet, hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, asiakaspalvelun osaamisala:

  • asiakaspalvelu ja myynti
  • annosruokien ja juomien tarjoilu
  • a’la carte-tarjoilu
  • juomien myynti- ja tarjoilu
  • tilaus- ja juhlatarjoilu
  • kahvilapalvelut
  • kokouspalvelu

Menestyvän kilpailijan taitovaatimukset:

  • hyvän ystävällisen palvelun hallitseminen
  • aktiivinen asiakaslähtöinen myyntityö
  • palveluetiketin mukaisesti toimiminen
  • ravintolasalin kunnostaminen (kattaminen, erilaiset liinoitustavat ja lautasliinataitosten hallitseminen)
  • perustarjoilutaidot (tarjottimen sujuva käyttö, lautasten kantaminen)
  • eri ruokien tarjoilutekniikoiden hallinta
  • myynnin rekisteröinti
  • juomien tuotetietous ja juomien tarjoilu
  • ruoan ja juomien yhdistäminen, juomasuositukset
  • yleisimpien juomasekoitusten ja erikoiskahvien valmistaminen sekä tarjoilu
  • hygieniaosaaminen sekä puhdas ja siisti työympäristö
  • kokoustarjoilun hoitaminen
  • ruokien viimeistely salissa (liekitys, paloittelu, annostelu)
  • oman työn suunnittelu ja organisointi
  • palveluprosessin sujuva hallinta sekä tilanneherkkyys ja joutuisuus
  • sosiaaliset taidot ja kommunikointikyky erilaisten asiakkaiden kanssa
  • kyky toimia yhteistyössä muiden kanssa
  • ongelmanratkaisukyky
  • toisen kotimaisen kielen ja englannin kielen perustaidot
  • henkilökohtainen olemus, ryhti, liikkuminen, työn ergonomia
  • yrittäjyyden, kestävän kehityksen, työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden huomioon ottaminen

Tutkintojen nimet, osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat tällä sivulla uusien tutkinnonperusteiden mukaisia (1.8.2018). Osaamisvaatimukset ja lajitehtävät ovat aikaisempien tutkinnonperusteiden mukaisia. Lisätietoja lajivastaavilta.


Taitaja-kilpailu mahdollistaa kilpailijoiden osaamisen kehittymisen ja osaamisen näyttämisen. Kilpailun aikana lajituomarit antavat kilpailijalle palautetta ja suorittavat tehtävien arviointia. Kilpailun aikana tuotetut esitykset ja ideat ovat vapaasti käytettävissä ja niitä saa joko sellaisenaan tai edelleen kehitettynä henkilö tai yritys ottaa käyttöön. Taitaja2019 -tapahtuma on semifinaaleista finaaliin pääosin julkisin varoin kustannettua ja sen aikana tuotetut materiaalit ovat  avoimesti käytettävissä ilman erilliskorvauksia.


Lajivastaavat

Taitaja2019 Joensuu, 504 Tarjoilija, lajivastaava Kari Tuomainen

Kari Tuomainen
kari.tuomainen@riveria.fi
050 311 5739

 

 

 

Taitaja2019 Joensuu, 504 Tarjoilija, lajivastaava Minka Jaaranen

Minka Jaaranen
minka.jaaranen@riveria.fi
046 922 2757

 

 

 

Lajin päätuomari

Pekka Lumatjärvi, Joensuun Teatteriravintola

Lajiohjausryhmä

  • Raisa Cantos, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Suvi Ficzu, Pakkopulla Oy, Kahvila Houkutus
  • Seppo Honkanen, Perho Liiketalousopisto
  • Minka Jaaranen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria
  • Minna Kovalainen, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa
  • Merja Lahdenkauppi, Opetushallitus
  • Pekka Lumatjärvi, Joensuun Teatteriravintola
  • Mari Rantanen, SASKY koulutuskuntayhtymä
  • Sari Tarvainen, Savon ammattiopisto
  • Riitta Tiainen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia
  • Kari Tuomainen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria

Semifinaali Finaali Tulokset