408 Talonrakennus, muuraus ja laatoitus, semifinaali

Semifinaalin aikataulu ja paikka

Torstai 31.1.2019

Gradia Jyväskylä, Viitaniementie 1 E, 40720 Jyväskylä
Pertti Kämäräinen, 040 341 5581, pertti.kamarainen@gradia.fi

Semifinaalikoordinaattori

Pertti Kämäräinen, Gradia
pertti.kamarainen@gradia.fi
040 341 5581

Kilpailijamäärä

ei rajoitusta

 

Kilpailutehtävien rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt

1. Mittaukset

Tehdä muuraustyön/laatoitustyön tarvitsemat mittaukset

2. Muuraus/laatoitus piirustuksien mukaisesti

Muurata/laatoittaa suunnitelmien mukainen rakenne

3. Muuraus/laatoitustyön suoritus

Käyttää muuraus/laatoitustöiden vaatimia tavanomaisia työkaluja. Muuraustyö tehdään ilman ohjaimia.

4. Työturvallisuus

Käyttää henkilökohtaisia suojaimia, ottaa huomioon työturvallisuusnäkökohdat ja ylläpitää työkykyä

 

Tehtävien laajuus ja käytettävissä oleva aika

Laatoitustehtävään on varattu aikaa 2h 45 minuuttia ja muuraustehtävään 3 tuntia. Työturvallisuuteen liittyvät asiat arvioidaan työtehtävien aikana.

 

Pääasialliset arviointikriteerit

Kaikissa tehtävissä käytetään opetussuunnitelman perusteiden “Talonrakentajan perustutkinto” arviointikriteerejä tasolla kiitettävä 3. Tuomarit arvioivat kilpailijoita työskentelyn aikana seuraten ja mittaamalla valmiin tuotteen mittatarkkuuden ja piirustuksien mukaisuuden.

 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Kilpailutehtäväkokonaisuus arvioidaan asteikolla 0 – 100 p (muuraus / laatoitus n. 50/50), josta subjektiivisen arvioinnin osuus on 15 p. Arviointi painottuu objektiiviseen arviointiin, kuten mittatarkkuuteen, pysty- ja vaakasuoruuteen sekä pintojen tasaisuuteen. Mittapisteiden määrä molemmissa tehtävissä on 8-12 kpl. Lisäksi puuttuvista osista vähennetään pisteitä (max. 5p).

Subjektiivisen arvioinnin osuus on yhteensä noin 15 pistettä kummassakin tehtävässä, mihin kuuluvat mm. työturvallisuus, siisteys, saumojen tasaisuus ja valmiin tehtävän yleisilme.

 

Tehtävässä käytettävät materiaalit, laitteet ja lajialue

Kilpailujen järjestäjä varaa jokaiselle laastit, tiilet ja laatat. Muurauslaasti tehdään valmiiksi järjestäjän toimesta ja kilpailija sekoittaa itse laatoituslaastin.

 

Kilpailija tuo tullessaan

Kilpailijan pitää todistaa tarvittaessa henkilöllisyytensä (myös KELA-kortti käy).

Muurarin/laatoittajan henkilökohtaisen vaatetuksen (kypärä, silmäsuojaimet, takki, housut, turvakengät, käsineet ja muut henkilökohtaiset suojaimet).

Tavanomaiset muurarin/laatoittajan työkalut sisältäen paljut, sekoitusvispilän, sienet, saumanarut, laatta- ja tiilileikkurit, passit, harpin (tarvittava säde n. 350mm) jne.

Työkalujen on oltava kaupallisesti valmistettuja ja työturvallisesti CE hyväksyttyjä.

HUOM! Sähkö- ja akkukäyttöisiä koneita/laitteita ei sallita lukuun ottamatta akkuporakonetta, laastisekoitusvispilää ja timanttilaattasirkkeli.

Lattasirkkeliin ja laattaleikkuriin sallitaan sapluunat/ohjurit vinoja leikkauksia varten sekä laatoitustyössä käytettävä suorakulmainen alusta.

Tuomaristolla on oikeus rajoittaa ennalta määrittelemättömien välineiden käyttöä, jos ne kohtuuttomasti helpottavat tehtävän tekemistä toisiin kilpailijoihin nähden.

 

Ennakkotehtävä

Kilpailijoille lähetetään ennakkotehtävä. Sen lisäksi voit harjoitella vanhoilla tehtävillä, joka löytyy Skills Finland ry:n tehtäväpankista.