501 Kondiittori, semifinaali

Semifinaalin aikataulu ja paikka

Keskiviikko 30.1.2019 klo 8.15 – 16.15
Gradia Jyväskylä, Viitaniementie 1C, 1. krs., 40101 Jyväskylä

Torstai 31.1.2019 klo 8.15 – 16.15
Ammattiopisto Lappia, Urheilukatu 6, 95400 Tornio
Yhteyshenkilö Sirpa Heinonen-Koskela, sirpa.heinonen@lappia.fi, p. 044 749 2709

Semifinaalikoordinaattori

Marjo Huuskonen, Gradia palvelut
marjo.huuskonen@gradia.fi
040 341 5027

Kilpailijamäärä

ei rajoitusta

 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Kilpailutehtävät perustuvat ammatillisen perustutkinnon valtakunnallisen tutkintojen perusteiden kiitettävään (K5) tasoon.

Kondiittorilajin tehtävässä arvioidaan kilpailijoiden raaka-aineiden käyttöä, työprosessien hallintaa sekä käden taitoja ja luovuutta. Tehtävissä painottuvat työmenetelmien, -välineiden ja -prosessienhallinta, valmistettavien tuotteiden tasalaatuisuus, määrä ja koko annettujen ohjeiden mukaisesti. Hygieeninen työskentely, kestävä kehitys, työhyvinvointi, työturvallisuus ja yrittäjyys arvioidaan myös.

Kaikkien tuotteiden tulee olla syötäviä.

Päätuomari avaa varsinaisen kilpailutehtävän ja kertoo tarkemmat arviointiperusteet aamun yleisinfossa. Kilpailutehtävissä mahdolliset muutokset ilmoitetaan ennen kilpailujen alkamista.

 

Kilpailussa käyttävät materiaalit, laitteet ja lajialue

Oppilaitoksissa on varattu kaikki raaka-aineet kilpailutöiden valmistukseen.

Gradia Jyväskylän kilpailupaikalla on 3 pinnavaunu-uunia, 2 arinauunia (kolmen tason, joista molempiin mahtuu neljä peltiä/taso), tiskikoneet, 2 pikajäädytintä, pientyövälineitä. Kilpailijalle varataan työskentelypiste (pyrimme järjestämään saman oppilaitoksen kilpailijat vierekkäisille työskentelypisteille).

Ammattiopisto Lappia, Torniossa kilpailupaikalla on on 1 pinnavaunu-uuni, 2 arinauunia (neljän tason, johon mahtuu kuusi peltiä/taso sekä neljän tason, johon mahtuu kolme peltiä/taso), tiskikone, pikajäädytin, pientyövälineitä.  Kilpailijalle varataan työskentelypiste (pyrimme järjestämään saman oppilaitoksen kilpailijat vierekkäisille työskentelypisteille).

 

Kilpailutehtävien rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt

Moduuli 1. Moussekakkujen valmistus

Valmista mallin mukaisesti kaksi (2) kakkua. Valmistusohje annetaan kilpailupaikalla. Kakut koristellaan ja viimeistellään annetun ohjeen mukaisesti.

Moduuli 2. Leivosten valmistus

Valmista Aleksanterin leivoksia 24kpl. Tuotteeseen on varattu paistoa vaille valmiit murotaikinapohjat.  Kuorruttamiseen käytössäsi on Finnbakelsin Pomadajauhe. Leivokset valmistetaan annetun ohjeen mukaisesti.

Moduuli 3. Pikkuleipien valmistus

Valmista pursotettuja pikkuleipiä kahta (2) erilaista. Massan määrä on valmiiksi laskettu reseptiin.  Jaa massa puoliksi ja valmista toisesta puolesta mallinmukaista pikkuleipää ja toisesta puolesta vapaavalintaista pikkuleipää. Vapaavalintaista pikkuleipämassaa voit maustaa haluamallasi tavalla. Pikkuleipämassa valmistetaan annetun ohjeen mukaisesti (liite).

Moduuli 4.  Koristetyön valmistus

Valmista kaksi (2) samanlaista suklaakukkaa kilpailupaikalla annettavan ohjeen mukaisesti. Asettele kukat mousse-kakkujen päälle.

Moduuli 5.  Hygienia ja omavalvonta

Työskentele hygienia- ja omavalvontaperiaatteiden mukaisesti (mm. ulkoinen olemus, raaka-aineiden hygieeninen käsittely ja säilytys sekä työpisteen järjestys ja puhtaus).

Moduuli 6. Elinikäisen oppimisen avaintaidot ja ammattietiikka

Työskentele kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti (mm. raaka-aineiden tehokas hyödyntäminen, hävikin minimointi ja jätteidenlajittelu).

Noudata työturvallisuusohjeita huomioiden työhyvinvointi sekä ammattieettisyys.

Toimi työssäsi yritystoiminta huomioon ottaen. (luovuus, tuotteen soveltuvuus tuotantoon, ongelmaratkaisutaidot, vuorovaikutustaidot).

 

Tehtävien laajuus ja käytettävissä oleva aika

Kilpailupaikalle Sinun kannattaa saapua kilpailupäivän aamuna klo 7.00.

  • 7:00 –7:45
    Kilpailijoiden ja kilpailuhuoltajien vastaanotto, ilmoittautuminen, vaatteiden vaihto.
    Kilpailutiloihin tutustuminen (assistentit opastavat koneiden ja laitteiden käytössä).
    Aamupalaa tarjolla.
  • 8:15   Kilpailuinfo (kilpailuhuoltajat mukana kuulemassa)
  • 8:45 – 11:45   Kilpailuaika
  • 11:45 –12:30   Ruokailu
  • 12:30 –15:30   Kilpailuaika
  • 15:45   Tuomareiden palaute

Aikataulumuutokset ovat mahdollisia.

 

Pääasialliset arviointikriteerit

Arvioinnissa käytetään CIS-järjestelmää Jyväskylässä.

Kilpailijoiden päättyessä tasapisteisiin, moduuleista saadut pisteet ratkaisevat kilpailijoiden sijoituksen, kyseisen järjestyksen mukaisesti:

  • kakkujen valmistus
  • leivosten valmistus
  • pikkuleipien valmistus
  • koristetyön valmistus
  • hygienia ja omavalvonta
  • elinikäisen oppimisen avaintaidot ja ammattietiikka

Kilpailutehtävien arviointi toteutetaan asteikolla 0-100 p.

Kakkujen valmistus, max. 22 p

  • Työprosessin hallinta, 8 p
  • Työmenetelmien hallinta, 8 p
  • Työn perustana oleva tiedon hallinta, 6 p
    (mm. laatuvaatimukset, annetun ohjeen noudattaminen)

Leivosten valmistus, max. 22 p

  • Työprosessin hallinta, 8 p
  • Työmenetelmien hallinta, 8 p
  • Työn perustana oleva tiedon hallinta, 6 p
    (mm. laatuvaatimukset, tuotetuntemus sekä annetun ohjeen noudattaminen)

Pikkuleivät, max. 21 p

  • Työprosessin hallinta, 8 p
  • Työmenetelmien hallinta, 8 p
  • Työn perustana oleva tiedon hallinta, 5 p
    (mm. laatuvaatimukset, taloudellinen ja yritystoiminnan huomioon ottava työskentely)

Koristetyö, max. 20 p

  • Työprosessin hallinta, 8 p
  • Työmenetelmien hallinta, 7 p
  • Työn perustana oleva tiedon hallinta, 5 p
    (mm. laatuvaatimukset, taloudellinen työskentely ja tuotteen soveltuvuus tuotantoon)

Hygienia ja omavalvonta, max. 10 p

  • Ulkoinen olemus, 3 p
  • Raaka-aineiden hygieeninen käsittely ja säilytys, 4 p
  • Työpisteen järjestys ja puhtaus, 3 p

Elinikäisen oppimisen avaintaidot ja ammattietiikka, max. 5 p

  • Elinikäisen oppimisen avaintaidot, 2 p
    • työturvallisuus, työhyvinvointi, vuorovaikutus- ja ongelmaratkaisutaidot
  • Kestävä kehitys, 2 p
    • raaka-aineiden tehokas hyödyntäminen, hävikin minimointi ja jätteidenlajittelu
  • Yrittäjyys, 1 p
    • ajan käyttö, luovuus, tuotteiden soveltuvuus tuotantoon

 

Kilpailija tuo tullessaan

  • pöytämallinen yleiskone (lapa ja vispilä)
  • kakkurenkaita kaksi (2) kappaletta, halkaisija 20 cm
  • muovikulhoja kaksi (2) kappaletta
  • tarvitsemasi pientyövälineet (tylla, paletit ja kondiittorin veitsi) tuotteiden valmistukseen
  • työvaatteet, kengät, muistiinpanovälineet ja laskin
  • Pakkaa mukaan myös avoin ja iloinen kisamieli 🙂

 

Tehtäväpankki

Esimerkkitehtäviä löytyy seuraavan linkin kautta Suomeksi ja Ruotsiksi.

 

Kilpailussa jatkoon selvinneiden nimet julkaistaan semifinaalin jälkeen Taitaja2019-sivustolle sekä lähetetään sähköpostitse kaikille kilpailuun osallistuneiden huoltajille.