504 Tarjoilija, semifinaali

Semifinaalin aikataulu ja paikka

Keskiviikko 30.1.2019 klo 8.00 – 17.30

Gradia Jyväskylä, Taulumäentie 45, 40200 Jyväskylä
Riitta Tiainen, 040 341 5924, riitta.tiainen@gradia.fi

Savon ammattiopisto, Sammakkolammentie 2, 70101 Kuopio
Sari Tarvainen, 044 785 4862, sari.tarvainen@sakky.fi

Stadin ammattiopisto, Prinsessantie 2, 00820 Helsinki
Mervi Töyrylä, 040 334 5750, mervi.toyryla@edu.hel.fi

Semifinaalikoordinaattori

Riitta Tiainen, Gradia
riitta.tiainen@gradia.fi
040 341 5924

Kilpailijamäärä

Tarjoilijakilpailu on yksilölaji, kaksi kilpailijaa / oppilaitoksen toimipiste

 

Kilpailutehtävien rakenne ja tehtävämoduulien keskeiset sisällöt

Osaamistaitovaatimukset perustuvat tutkinnon perusteiden kiitettävään tasoon ja sisältävät tehtävämoduulien osaamistaitovaatimukset. Tehtävässä otetaan huomioon myös elinikäisen oppimisen avaintaidot, muun muassa tilannetaju ja joustavuus. Kilpailutehtävä on sama kaikilla semifinaalipaikkakunnilla. Tehtävä tarkennetaan kuukautta ennen semifinaalia.

Kilpailutehtävän keskeinen sisältö koostuu tutkinnon osista

  • Asiakaspalvelu- ja myynti
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu

Liikeidea kuvaus

  • Semifinaalissa tarjoilijakilpailijat toimivat nykyaikaisen, kansainvälisen bistron asiakaspalvelutehtävissä.
  • Bistrossa on
    • pöytäliinat ja kaitaliinat sekä kuitukankaiset servetit
    • pöydissä on liina, kukka ja ruokalista
    • asiakaspalvelu on välitöntä, kohteliasta ja reipasta
    • taustalla soi liikeideaan sopiva musiikki

 

Moduuli 1. Bistron asiakaspalvelu ja tarjoilu

Kilpailija myy ja tarjoilee ravintolan liikeidean mukaisia ruokia ja juomia asiakkaille. Hänen tulee selviytyä asiakaspalvelusta myös yhdellä vieraalla kielellä (englanti). Kilpailija on pukeutunut asianmukaiseen ja liikeideaan sopivaan työvaatetukseen. Ulkoinen olemus on huoliteltu. Hänellä on mukanaan tarjoilijan työvarusteet.

MEP bistro tarjoiluun: kilpailija puhdistaa pöydät ja tuolit. Hän kiillottaa tarjoilussa tarvittavat ruokailuvälineet ja lasit apupöydälle valmisteluaikana. Edelliset asiakkaat ovat juuri lähteneet, joten pöydillä ovat vain pöytäliina, kukka ja menu, kun asiakkaat saapuvat.

Kilpailija toimii bistron asiakaspalvelutehtävissä. Hän esittelee tuotteet ja ottaa vastaan asiakkaiden tilaukset. Hän tarjoilee ruokia ja juomia sekä huolehtii asiakaspöytien ja tilojen siisteydestä. Kilpailijalla on kahdessa pöydässä asiakkaita. Asiakkaat tilaavat ruoat ja juomat listalta. Kilpailija päättää palvelutilanteen kohteliaasti ja hyvästelee asiakkaat.

Ensimmäiseen pöytään saapuva seurue tilaa alkuun kuohuviinin, jonka jälkeen he tilaavat ruoat ravintolan listalta. Kaikki heistä syövät alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan. Yksi pöytäseurueen asiakkaista on vegaani. Ruokien kanssa asiakkaat tilaavat juomat listalta, mukaan lukien alkoholittomat juomat. Kaikki ruuat ovat lautasannoksia. Kahden hengen seurue saapuu hieman edellistä myöhemmin ja he tilaavat listalta jotain pientä syötävää ja juotavaa.

 

Ruokalista

Alkuruoat

  • Marinoitua lehtikaalia, fermentoituja juureksia ja vuohenjuustoa, pähkinävinegretteä
  • Myskikurpitsakeittoa ja karamellisoitua fenkolia

Pääruoat

  • Tattirisottoa ja paahdettua maa-artisokkaa
  • Yrttiglaseerattua kirjolohta, palsternakkapyreetä, friteerattua punajuurta
  • Pariloitua broilerinfileetä, basilika-rucolakastiketta, tattirisottoa

Jälkiruoat

  • Talon suklaa-tryffelikakkua ja appelsiinikastiketta
  • Puolukkajäätelöä, suklaafondant ja sabayonkastiketta

Asiakkaalle tarjotaan leipä ja levite, mikäli asiakas ruokailee.

 

Pieneen nälkään, kahvin kanssa ja seurusteluun

  • Pesto-kasvistäytteinen perunarieskarulla
  • Mozzarellafocaccia
  • Kylmäsavustettua kirjolohta mallasleivällä
  • Talon suklaa-tryffelikakkua ja appelsiinikastiketta

 

Juomat

  • III-olut
  • alkoholiton olut
  • kivennäisvesi pullo
  • suodatin kahvi ja haudutettu tee
  • punaviini
  • valkoviini
  • alkoholiton punaviini
  • alkoholiton valkoviini

 

Moduuli 2. Baaritehtävä

Kilpailija valmistaa baarissa tai vastaavanlaisessa tilassa kaksi juomasekoitusta. Hän huolehtii siitä, että työpisteessä on tarvittavat välineet ja raaka-aineet juomasekoituksen valmistamista varten. Hän valmistaa tuomareiden nimeämät juomasekoitukset käyttäen oikeita työtapoja, välineitä ja raaka-aineita. Hän esittelee raaka-aineet ja valmiin juomasekoituksen. Kilpailija siistii työpisteen. Juomasekoitukset, joista kilpailunjärjestäjä nimeää kaksi valmistettavaksi, ovat: Mojito, Tom Collins, Dry Martini, Irish Coffee, Inkivääri Mojito, Omenacollins, Aurinkoinen ja Suklaakahvi.

 

Drinkkilista

Alkoholittomat juomasekoitukset

Inkivääri Mojito

  • ½ lime lohkoina
  • 2 tl ruokosokeri
  • 10-12 mintunlehteä
  • Ginger alea
  • Valmistustapa: Murskaa/rakenna
  • Lasi: Highball
  • Koriste: mintun tupsu

Omenacollins

  • 4 cl omenamehua
  • 2 cl sitruunamehua
  • 1 cl omenasiirappia
  • 6 cl kivennäisvettä
  • Valmistustapa: ravistaminen
  • Lasi: Collins
  • Koriste: omenaviipale viuhka

Aurinkoinen

  • 2 cl appelsiinimehua
  • 2 cl sitruunamehua
  • 2 cl pihlajanmarjasiirappia
  • Sprite
  • Valmistustapa: sekoittaminen
  • Lasi: Highball
  • Koriste: appelsiinin viipale

Suklaakahvi

  • 2 cl suklaasiirappia
  • Kuumaa kahvia
  • Kerma float
  • Valmistustapa: rakentaminen
  • Lasi: Irish coffee tai totilasi
  • Koriste: suklaamurua

 

Alkoholilliset juomasekoitukset

Mojito

  • 4 cl vaalea rommi
  • ½ lime lohkoina
  • 2 tl ruokosokeri
  • 10-12 mintun lehteä
  • Soodavesi
  • Valmistustapa: Murskaa / rakenna
  • Lasi: Highball
  • Koriste: mintun tupsu

Tom Collins

  • 4 cl giniä
  • 2-3 cl sitruunamehua
  • 1-2 cl sokerilientä,
  • Pidentäjänä soodavesi
  • Valmistustapa: ravistaminen
  • Lasi: Collins
  • Koriste: sitruunan viipale ja kirsikka samassa cocktailtikussa

Dry Martini

  • 4 cl giniä
  • Dash kuivaa vermuttia
  • Valmistustapa: sekoittaminen
  • Lasi: Cocktaillasi
  • Koriste: oliivi tai sitruunan kuoren pala

Irish Coffee

  • 4 cl irlantilaista viskiä
  • Fariinisokeria
  • Kuumaa kahvia
  • Kerma float
  • Valmistustapa: rakentaminen
  • Lasi: Irish coffee

 

Tehtävien laajuus ja käytettävissä oleva aika

Semifinaalissa kilpailijat tekevät tehtäviä annettujen aikataulujen mukaisesti. Tehtävät tarkennetaan kuukautta ennen ensimmäistä semifinaalipäivää. Kilpailutehtävät ovat samat kaikilla semifinaalipaikkakunnilla.

 

Pääasialliset arviointikriteerit

  • Työvuoroon valmistautuminen, 10 p
  • Asiakaspalvelu- ja myynti, 40 p
  • Tekniset tiedot ja taidot, 20 p
  • Juomien esittely ja tarjoilu, 15 p
  • Juomasekoitukset, 15 p

Maksimipisteet yhteensä 100 p

 

Kuvaus arvioinnin toteuttamisesta

Arvioinnista noin 70 % on subjektiivista ja 30 % objektiivista. Arviointikriteereistä selviää, missä arviointikohteissa huomioidaan Taitaja-kilpailun pakolliset teemat (yrittäjyys, kestävä kehitys, työhyvinvointi ja työturvallisuus).

 

Kilpailussa käyttävät materiaalit, laitteet ja lajialue

Kilpailunjärjestäjä varaa kilpailupaikalle:

  • asiakaspöydät ja -tuolit
  • apupöydät
  • pöytäliinat ja servietit
  • tarjoiluliinat
  • ruokailuvälineet
  • lautaset
  • lasisto
  • tarjoiluvälineet ja tarvittavat tarjoiluastiat
  • pöytäsomisteet
  • baarivälineistö
  • mitat
  • kahvi- ja teekupit
  • kahvipannut
  • teepannut

 

Kilpailija tuo tullessaan

Kilpailijan pitää todistaa henkilöllisyytensä kilpailupaikalla ilmoittautumisen yhteydessä.

  • tarjoilijan työasu (oman oppilaitoksen työasu)
  • tarjoilukäsineet
  • viinipullonavaaja
  • kynä
  • pieni lehtiö
  • tulitikut

Kilpailija ei saa tuoda mukanaan mitään erillisiä mitta- tai apuvälineitä kattamisvaihetta varten.

 

Tehtäväpankki

Voit harjoitella ennakkoon vanhoilla semifinaalitehtävillä, joita löydät Skills Finland ry:n tehtäväpankista.